Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Σκέψεις υπάρχουν αλλά καμιά απόφαση ακόμα για την καλλιέργεια της σόγιας στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον δείχνουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι φορείς του αγροτικού χώρου για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών ψυχανθών αλλά και σόγιας για κτηνοτροφική χρήση εφαρμόζοντας συμβολαιακή γεωργία. Οι προσπάθειες ωστόσο ακόμα βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο. Η πιο οργανωμένη προσπάθεια που δείχνει να βρίσκει σιγά – σιγά τον δρόμο της είναι αυτή του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής ΘΕΣγάλα αφού σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο Πρόεδρός του κ. Θανάσης Βακάλης ευελπιστούν από την νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2013 να προχωρήσουν στην σύναψη συμβολαίων τόσο για την σόγια όσο και για την καλλιέργεια κάποιων κτηνοτροφικών ψυχανθών όπως το κτηνοτροφικό ρεβίθι, τα κουκιά και τα λούπινα.

Η περίπτωση του ΘΕΣγάλα

Πρόσφατα μάλιστα το ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής ΘΕΣγάλα πραγματοποίησε ημερίδα στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα με θέμα: «Καλλιέργεια Σόγιας και Ψυχανθών στη χώρα μας. Τρόποι εφαρμογής τους στη διατροφή των μηρυκαστικών». Στόχος της ημερίδας ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων εμπλοκής όλων των φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και όλων των ενδιαφερομένων, στην καλλιέργεια σόγιας και λοιπών ψυχανθών και την επακόλουθη αξιοποίησή τους στη διατροφή των μηρυκαστικών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του «ΘΕΣγάλα», κ. Θανάσης Βακάλης: «Η όλη λογική είναι να δημιουργηθούν συνέργιες μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων (μεταποιητές ζωοτροφών, γαλακτοβιομηχανίες) ώστε να δημιουργήσουμε προϊόντα στα οποία θα προσδίδεται μια υπεραξία την οποία θα καρπώνεται αντίστοιχα ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο μεταποιητής. Παράλληλα θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα».
Σε ερώτησή μας αν έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια φυτών τα οποία προορίζονται για κτηνοτροφική χρήση, ο κ. Βακάλης απάντησε ότι εδώ και κάποια χρόνια μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν πειραματικά ψυχανθή. «Όσον αφορά την σόγια σκοπεύουμε να “βγούμε” με συμβόλαια την προσεχή χρονιά (τον Ιούνιο) και κυρίως για την επίσπορη σόγια. Από πέρσι έχουμε προχωρήσει σε συμβολαιακή γεωργία με το καλαμπόκι. Πήγαμε καλά και συνεχίζουμε φέτος με το κριθάρι. Σκοπεύουμε λοιπόν να συνεχίζουμε με την σόγια και τα υπόλοιπα ψυχανθή.
Στο δυναμικό του Συνεταιρισμού – σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο Πρόεδρος του «ΘΕΣγάλα» είναι ενταγμένες 55 κτηνοτροφικές μονάδες (90 μέλη περίπου). Η συμβολαιακή γεωργία ωστόσο για την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών θα συναφθεί με αγρότες: «υπάρχει μια συνέργια του Συνεταιρισμού με μεμονωμένους παραγωγούς», μας εξηγεί ο κ. Βακάλης.

Ημερίδα και στα Τρίκαλα

Παράλληλα, μιλώντας με στελέχη της ΕΑΣ Τρικάλων μας ενημέρωσαν ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα με τη θυγατρική της Ένωσης, εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών (AGROVIZ), σε ενημερωτικό καθαρά επίπεδο για την καλλιέργεια σόγιας και την ιδιαιτερότητά της. «Ενδιαφέρον υπήρξε από τους κτηνοτρόφους αλλά συγχρόνως ήταν και επιφυλακτικοί σε ότι νέο αφού στο παρελθόν κάποιοι έχουν ζημιωθεί από αυτό που αποκαλούμε νέες καινοτόμες καλλιέργειες», μας εξήγησαν από την ΕΑΣ. Επίσης, μας ξεκαθάρισαν ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψη για συμβολαιακή γεωργία σόγιας ή κάποιων ψυχανθών στην περιοχή.

ΕΛΒΙΖ και ΔΕΛΤΑ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και η βιομηχανία ζωοτροφών ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Α.Ε. έχει ξεκινήσει κάποιες επαφές με αγρότες και συνεταιρισμούς προκειμένου κάποια στιγμή να συγκεντρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός καλλιεργητών με στόχο να ξεκινήσει συμβολαιακά η καλλιέργεια σόγιας για κτηνοτροφική χρήση.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι και η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ στα πλαίσια ενός προγράμματος για την αντικατάσταση εισαγόμενου σογιάλευρου από εγχώριες ζωοτροφές στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, πραγματοποίησε ημερίδα την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, στο Imperial της Λάρισας με θέμα: «τη διατροφή των αγελάδων και των αιγοπροβάτων». Κεντρική συνιστώσα της ημερίδας ήταν η αντικατάσταση της σόγιας από εγχώριες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων.

Έρευνα για δυνατότητες υποκατάστασης της σόγιας

Στο Περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία και συγκεκριμένα στα τεύχη 8 και 9 (Οκτωβρίου και Νοεμβρίου) 2012 έχουν δημοσιευθεί εκτεταμένα άρθρα για τις δυνατότητες που υπάρχουν να υποκατασταθεί η σόγια με άλλα προϊόντα στη διατροφή των ζώων. Από την άποψη αυτή ενδιαφέρον παρουσιάζουν και η βαμβακόπιτα καθώς και το κραμβάλευρο και το ηλιάλευρο που μπορούν τουλάχιστον μερικά να υποκαταστήσουν τη σόγια και είναι άμεσα διαθέσιμα. Μεσομακροπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής σπόρων κτηνοτροφικών ψυχανθών μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτηση από τη σόγια.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

 http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin