Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Καιρός φέρνει τα κάστανα, καιρός και τα καρύδια!

ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
Την χρονιά που πέρασε γράφτηκαν πολλά για νέες, δυναμικές, εναλλακτικές καλλιέργειες, με απεριόριστες προοπτικές και υποσχόμενα κέρδη... τον τελευταίο καιρό ωστόσο, γίνεται αναφορά σε γνωστές, αλλά απαξιωμένες καλλιέργειες, όπως αυτές της καστανιάς, της κουκουναριάς και της καρυδιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα εδώ και αιώνες και αξίζουν περισσότερη προσοχή. Είναι καλλιέργειες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορούν να εγκατασταθούν σε μικρούς αγρούς οριακής απόδοσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης συνοδεύονται από Κανονισμούς δάσωσης που επιδοτούν την φύτευση δασικών δένδρων.
Η διάρκεια των κανονισμών και η δέσμευση των επενδυτών είναι εικοσαετής. Οι επενδυτές επιδοτούνται εφάπαξ με ένα ποσό που καλύπτει τη δαπάνη εγκατάστασης της φυτείας και ετησίως με μικρότερο ποσό για τη συντήρησής της.
Ειδικότερα για την καστανιά που χρησιμοποιείται για παραγωγή καρπών και ξυλείας, επισημαίνεται πως η ετήσια παραγωγή κάστανου, από 18.000 τόνους τη δεκαετία του '60, έχει μειωθεί στους 12.000 τόνους, με αποτέλεσμα, να εισάγουμε κάθε χρόνο 6 - 7.000 τόνους νωπού προϊόντος από την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Κίνα, και σημαντική ποσότητα μεταποιημένου από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η καστανοκαλλιέργεια έχει εγκαταλειφθεί, αλλά πιστεύεται πως μπορεί να ανακάμψει. Στην Ελλάδα το κάστανο καταναλώνεται κατά 90% νωπό και μόνο τους χειμερινούς μήνες, ενώ μεταποιημένο, κάτι που αποτελεί καθημερινότητα σε Ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να διπλασιάσει τα οικονομικά οφέλη.
Η σύγχρονη καστανοκαλλιέργεια στην ηλικία των 15 περίπου ετών μπορεί να αποδώσει 300 - 400 ευρώ/χρόνο/στρέμμα, η δε ξυλεία της καστανιάς, θεωρείται πολύτιμη τόσο για την αντοχή της στον χρόνο όσο και για το ιδιαίτερο χρώμα της. Τα ίδια ισχύουν και για την καρυδιά που καλλιεργείται επίσης για τους καρπούς της, αλλά και για την πολύτιμη ξυλεία της. Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι εξαγωγική, όμως εισάγει σημαντικές ποσότητες από Τουρκία, Ουκρανία και Γαλλία. Η έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι καλλιέργειες καρυδιάς ανέρχεται στα 700.000 στρεμμ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους. Οι αποδόσεις ανέρχονται σε 250 κιλά/στρεμμ., αποδίδοντας καθαρό ετήσιο εισόδημα 300 - 400 ευρώ/στρεμμ., με δυνατότητα αύξησης των μεγεθών, αν εφαρμοστούν σύγχρονες καλλιεργητικές μέθοδοι και «ανοίξει» ο κλάδος της μεταποίησης. Το ξύλο της ελληνικής καρυδιάς έχει μεγάλη ζήτηση από Ιταλικές ξυλοβιομηχανίες και το σύνολο των δένδρων, ιδιαίτερα στη Δ. Ελλάδα, είναι ήδη προπωλημένο. Ένα ακόμα δέντρο που μπορεί να προσφέρει επιπλέον εισόδημα χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες είναι η κουκουναριά. Αν και αναπτύσσεται εύκολα στη χώρα μας, δεν αξιοποιείται κι έτσι εισάγουμε το κουκουνάρι από την Τουρκία και την Ισπανία. H στρεμματική της απόδοση ανέρχεται στα 650 ευρώ/χρόνο στην ηλικία των 20 ετών περίπου, μια διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση για μια καλλιέργεια με σχεδόν μηδενικό κόστος, καθώς δεν ξεπερνάει τα 60 ευρώ/στρεμμ. Σε επόμενα σημειώματα θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε κάθε μια από τις παραπάνω καλλιέργειες δασικών δένδρων.
  • Tip
    Κάστανα, κουκουνάρια και καρύδια, τις ημέρες των εορτών έχουν την τιμητική τους! Όσο θα τα απολαμβάνετε, σκεφθείτε την πιθανότητα μέσα στο σκληρό περίβλημά τους να βρίσκονται κρυμμένες διέξοδοι από την οικονομική κρίση... Καλή χρονιά!
kefala_niki@yahoo.com
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112970789
.
  1. Το χανιώτικο κάστανο στον... δρόμο για προϊόν ΠΟΠ

  2. Κάστανα: και νόστιμα και υγιεινά

  3. Κάστανο: Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών!

.

  1. Ελιξίριο υγείας τα καρύδια

  2. Σε καρύδια «πολυτελείας» επενδύουν οι Κινέζοι/Chinese investment takes a nutty turn 

  3. Έχετε στρες; Φάτε καρύδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin