Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Βιολογική μελισσοκομία – Βιολογικό μέλι

Το βιολογικό μέλι είναι σίγουρα ακόμη πιο θρεπτικό και υγιεινό από το παραδοσιακό μέλι αλλά η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από το παραγωγό είναι σίγουρα πιο πολύπλοκη από αυτή του παραδοσιακού μελιού και θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά για να έρθουν και τα σωστά αποτελέσματα.

Η τιμή πώλησης του βιολογικού μελιού αρχίζει από τα 14 ευρώ και πάνω ενώ η τιμή του παραδοσιακού μελιού αρχίζει από τα 10 ευρώ και πάνω, έτσι το βιολογικό μέλι δεν είναι πολλαπλάσια ακριβότερο από το παραδοσιακό μέλι μολονότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα για πολλούς καταναλωτές μελιού που ενδιαφέρονται να αγοράσουν βιολογικό μέλι θα είναι σίγουρα ένα πρόβλημα.
Το μέλι χωρίζεται γενικά σε 2 μεγάλες κατηγορίες. 
Η πρώτη κατηγορία είναι το μέλι ανθέων που η πρώτη ύλη του προέρχεται από άνθη πορτοκαλιάς, λουλουδιών κ.λπ. ενώ η δεύτερη κατηγορία είναι το μέλι μελιτωμάτων που η πρώτη του ύλη προέρχεται από βελανιδιές, πεύκα, καστανιές έλατα, κ.λπ.
Όσον αφορά τη ποσότητα μελιού που θα παράγει η κάθε κυψέλη, αυτό εξαρτάται από τη περιοχή που βρίσκεται το κάθε μελίσσι. Οι ηπειρωτικές περιοχές δίνουν σαφέστατα μεγαλύτερες ποσότητες μελιού από τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα νησιά. Έτσι στις ηπειρωτικές περιοχές το μελίσσι παράγει μέλι μέχρι και 3 φορές ετησίως ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές και τα νησιά το μελίσσι παράγει μέλι το πολύ 2 φορές ετησίως. Ακόμη ένα μελίσσι που θα τοποθετηθεί σε πυκνόφυτη περιοχή με πολλά δέντρα και λουλούδια μπορεί να δώσει μέχρι και 30 κιλά μέλι το χρόνο. Όμως το ίδιο μελίσσι αν τοποθετηθεί σε περιοχή με μικρότερη βλάστηση θα δώσει πολύ πιθανόν ακόμη και τρείς φορές μικρότερη παραγωγή γύρω στα 10 κιλά το χρόνο.
Μέχρι το τέλος καλοκαιριού φέτος όσοι Έλληνες παραγωγοί ενδιαφέρονταν για να πάρουν πιστοποιητικό για τη καθαρότητα του μελιού μπορούσαν να το πάρουν από πιστοποιημένα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2012. Το πρόγραμμα κάλυπτε δαπάνη ύψους μέχρι 1.500 ευρώ, ανά δικαιούχο. Βέβαια το πρόγραμμα αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, όμως προφανώς θα ξαναυπάρξει παρόμοιο πρόγραμμα το 2013 ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», που βρίσκεται στην Αθήνα στην οδό Πατησίων και Άνδρου 1 με τηλεφωνικό αριθμό 2108231277.
 http://www.ecotimes.gr

1 σχόλιο:

Blog Widget by LinkWithin