Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι καυτερές πιπεριές «κλειδί» για τη θεραπεία των ημικρανιών .... Ο εγκέφαλος αντιδρά στην κρίση ημικρανίας όπως το δέρμα όταν εκτεθεί σε λάδι καυτερής πιπεριάς

Λονδίνο 
Θα μπορούσαν οι καυτερές πιπεριές να κρατούν το «κλειδί» της θεραπείας των ημικρανιών; Ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας και του τρόπου με τον οποίον αντιδρά το δέρμα όταν επάνω του βάλει κάποιος λάδι καυτερής πιπεριάς.
Τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γνώση σχετικά με το πώς το σώμα αντιδρά στο «καυτερό» λάδι προκειμένου να αναπτύξουν φάρμακα για τις ημικρανίες.
Η καψαϊκίνη και τα πεπτίδια
Ερευνητές είδαν ότι όταν το λάδι της καυτερής πιπεριάς ακουμπά το δέρμα η καψαΐκίνη, η ουσία δηλαδή που κάνει τις πιπεριές καυτερές αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει πεπτίδια CGRP (calcitonin gene-related peptides, πεπτίδια που σχετίζονται με το γονίδιο της καλσιτονίνης), τα οποία οδηγούν σε αύξηση της ροής του αίματος προς την πληγείσα περιοχή.

Εταιρείες βιοτεχνολογίας στοχεύουν τώρα ένα χημικό που εκλύεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας και το οποίο μεταφέρει το σήμα του πόνου από νεύρο σε νεύρο. Σκοπός τους είναι να μπλοκάρουν έναν υποδοχέα του πόνου από το να λάβει το… πονεμένο μήνυμα μέσω φαρμάκων που θα προλαμβάνουν τις κρίσεις ημικρανίας. 

Δοκιμή της «καυτερής» θεωρίας
Ερευνητές μιας από τις εταιρείες που αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή νέα φάρμακα κατά των ημικρανιών δοκίμασαν την «καυτερή» θεωρία εγχέοντας μια υποψήφια ουσία ενάντια στην ημικρανία κάτω από το δέρμα ασθενών στο οποίο είχε αλειφθεί λάδι καυτερής πιπεριάς. Όπως προέκυψε το υποψήφιο φάρμακο μπλόκαρε το πεπτίδιο CGRP το οποίο προκαλεί αυξημένη ροή αίματος.
Μια από τις θεωρίες σχετικά με τα αίτια των ημικρανιών αναφέρει ότι αυτές προκαλούνται από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Μπλοκάροντας έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο από το να λάβει το μήνυμα του πόνου, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τους δυνατούς και άκρως ενοχλητικούς πονοκεφάλους, ανέφερε ο Πίτερ Γκόντσμπι, διευθυντής του Κέντρου για τους Πονοκεφάλους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Οι νέες προσεγγίσεις ελπίζεται ότι είτε θα μπλοκάρουν τον υποδοχέα είτε θα ‘εξαφανίζουν’ το ίδιο το πεπτίδιο CGRP» εξήγησε ο ειδικός. 

Το υπάρχον «οπλοστάσιο»
Παρότι οι ημικρανίες ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία τους. Οι περισσότερες υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες είχαν δημιουργηθεί αρχικώς ως φάρμακα για την επιληψία ή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σήμερα η πιο διαδεδομένη θεραπεία για τις ημικρανίες είναι οι τριπτάνες οι οποίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ανακουφίζοντας από τον πόνο. Ωστόσο αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται μόνο όταν η ημικρανία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση ενώ συνδέονται και με παρενέργειες. Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α έχει έγκριση ως προληπτική θεραπεία για τις ημικρανίες, μόνο όμως σε άτομα με πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εκτιμάται ότι η νέα φαρμακευτική προσέγγιση θα ενδείκνυται για άτομα που δεν εμφανίζουν πολύ συχνά ημικρανίες. 

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=509577
-
.

Οι τροφές που... γιατρεύουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin