Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ποιες τροφές … φουσκώνουν την κοιλιά;


 Τροφές με υψηλή πυκνότητα υδατανθράκων
Οι τροφές με υψηλή πυκνότητα υδατανθράκων είναι οι τροφές που σημειώνουν υψηλή αναλογία γραμμαρίων υδατανθράκων σε σχέση με το βάρος τους. Μια μικρή πατάτα, για παράδειγμα, την οποία πολλοί θεωρούν «κακό» υδατάνθρακα, ζυγίζει 170 γραμμάρια, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, με μόνο το 23% αυτής να είναι υδατάνθρακας. Μια απλή ρυζογκοφρέτα, από την άλλη, ζυγίζει μόνο 9 γραμμάρια, αλλά το 80% αυτής είναι υδατάνθρακας. Οι τροφές με υψηλή πυκνότητα υδατανθράκων αλλάζουν τη χλωρίδα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, φούσκωμα και πόντους, γι’ αυτό αποφύγετε ψωμιά, κράκερ, ζυμαρικά, δημητριακά, άσπρο ρύζι.


Ανθυγιεινά λιπαρά
Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, σίγουρα δεν είναι ευνοϊκή για να ξεφορτωθούμε την περιφέρεια της κοιλιάς. Κάντε σωστές επιλογές και κρατήστε τα «καλά» λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια κ.ο.κ.) στη διατροφή σας σε φυσιολογικές ποσότητες, μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά (κρέας, γαλακτοκομικά κ.ά.) και εξαφανίζοντας, αν αυτό είναι δυνατό, τα τρανς λιπαρά από την κουζίνα σας, τα οποία συναντάμε σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές κι εκτός του ότι μας προσθέτουν βάρος, κάνουν μακροπρόθεσμα κακό στην υγεία.

Γάλα και γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη
Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και καταναλώνοντας γαλακτοκομικά καταλήγουν να έχουν εκτός από άλλα συμπτώματα και πρήξιμο στην κοιλιά. Άλλοι παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα περισσότερο, άλλοι λιγότερο, ενώ με την καθημερινή κατανάλωση ενδέχεται τα πράγματα να χειροτερεύουν, καθώς όσο μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας παράγει λιγότερη λακτάση, η οποία διασπά τη λακτόζη. Αν παρουσιάζετε δυσανεξία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να μειώσετε το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά κ.λπ.

Υπερβολική φρουκτόζη
Οι τροφές που περιέχουν πολλή φρουκτόζη, μπορούν να οδηγήσουν σε αέρια, φούσκωμα και διάρροια, δίνοντας μια άσχημη αίσθηση και όψη στην κοιλιά σας, ειδικά όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο. Μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Gastroenterology, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ακολουθούν διατροφή χωρίς φρουκτόζη, παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα. Η φρουκτόζη βρίσκεται σε συγκεκριμένα φρούτα (όπως μήλα, μάνγκο και καρπούζι), σε συγκεκριμένα λαχανικά (όπως στα σπαράγγια) και σε γλυκαντικά όπως το μέλι, το νέκταρ αγαύης, το σιρόπι καλαμποκιού, τα οποία καλό θα ήταν να καταναλώνετε με μέτρο.

Σκόρδο, κρεμμύδι

Η αδυναμία του οργανισμού να χωνέψει ένα είδος φυτικών ινών, τη φρουκτάνη, την οποία συναντάμε στο σκόρδο και το κρεμμύδι, αλλά και στο κριθάρι, το σιτάρι, την αγκινάρα, τα φασόλια σόγιας, τα ξηρά φασόλια, τα μαύρα φασόλια κ.ά., μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αν η κατανάλωσή τους δεν είναι προσεκτική.

Γλυκαντικά
Κάποια φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκουμε σε κάποιες τροφές ή προστίθενται σε άλλες, δεν περνούν εύκολα από τα τοιχώματα των κυττάρων μας κι έτσι περνούν στα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε κάποια φρούτα (όπως τα μήλα, τα βατόμουρα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα μήλα, τα δαμάσκηνα), λαχανικά (κουνουπίδι, μανιτάρια) και τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία αν διαπιστώσετε ότι σας δημιουργούν φούσκωμα, πρέπει να αποφεύγετε.

 πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin