Το Prunus domestica Linn (Rosaceae, είδος δαμάσκηνου) θεωρείται ένα λειτουργικό φαγητό, λόγω των διαφόρων φαρμακολογικών δραστηριοτήτων του, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντιδιαβητικών και αντικαρκινικών.
Σε αυτή την ελεγχόμενη με εικονικό/δοκιμαστικό φάρμακο τυχαία μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να ελέγξουν την ωφέλιμη δραστηριότητα των συμπυκνωμένων ουσιών του δαμάσκηνου (PEC) σε επαφή με την εντερική λειτουργία και το προφίλ των λιπιδίων σε άτομα με ήπια υψηλή χοληστερόλη.
Εξήντα υγιείς ασθενείς με ήπια υψηλή χοληστερόλη επιλέχθηκαν τυχαία και διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, η μία κατανάλωνε εικονικό δοκιμαστικό φάρμακο (καταναλώνουν 50 mL προσομοιωμένου ποτού δαμάσκηνου), η δεύτερη κατανάλωνε PEC I (καταναλώνουν 50 mL PEC / ημέρα) και η τρίτη PEC II (καταναλώνουν 100 mL PEC / ημέρα ) για τέσσερις εβδομάδες, με παρακολούθηση δύο εβδομάδων χωρίς κατανάλωση PEC.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν PEC (I και II) παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση στον πληθυσμό της κοινότητας των ευεργετικών βακτηριδίων, ιδιαίτερα του Bifidobacterium, Lactobacillus spp. και του συνολικού αναερόβιου βακτηριακού αριθμού σε σύγκριση με τη βασική γραμμή. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (6η εβδομάδα), τα επίπεδα των C. perfringens και E.coli αυξήθηκαν ελαφρά, ενώ τα Bifidobacterium, Lactobacillus spp. και ο συνολικός αριθμός αναερόβιων βακτηρίων μειώθηκαν σημαντικά λόγω διακοπής της κατανάλωσης PEC.
Επιπλέον, η πρόσληψη PEC (I και II) μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης και αύξησε ήπια τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης σε σύγκριση με την αρχική τιμή. Ωστόσο, την 4η εβδομάδα παρέμβασης, η ομάδα PEC (I και II) παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη PEC θα μπορούσε να μεταβάλει θετικά την ανθρώπινη χλωρίδα του εντέρου και έτσι να ενισχύσει διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες και να ευνοήσει διάφορα οφέλη για την υγεία. Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές σκοπεύουν να απομονώσουν τα ενεργά συστατικά του PEC και να τα δοκιμάσουν για την ικανότητά τους να μειώνουν τη χοληστερόλη.
H μελέτη δημοσιεύτηκε στο Pharmaceutical Biology.
Ναταλία Βάου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr www.logodiatrofis.gr
nvaou@hotmail.com
ΠΗΓΗ: clickatlife.gr
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου