Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Οι επιπτώσεις της υπερφαγίας στον οργανισμό και το σώμα

Οι επιπτώσεις της υπερφαγίας
Όλοι έχουμε ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας το δυσάρεστο συναίσθημα του να έχουμε καταναλώσει περισσότερο φαγητό απ’ όσο θα θέλαμε πραγματικά κι απ’ όσο θα έπρεπε. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, όμως, το «είμαστε ό,τι τρώμε» παραμένει και όσο περισσότερο και μάλιστα «κακό» φαγητό βάλουμε στο σώμα μας, τόσο πιο άσχημα θα αισθανθούμε. Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει όταν το παρακάνουμε.

Αλλάζει το κιρκαδικό μας ρολόι
Το κιρκαδικό ρολόι είναι αυτό το «ρολόι» του οργανισμού που καθορίζει την ώρα που θα κοιμηθούμε, πότε θα ξυπνήσουμε και πότε θα αισθανθούμε πείνα και ρυθμίζει τον καθημερινό ρυθμό πολλών μεταβολικών λειτουργιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν υπερκαταναλώνουμε φαγητό, μεταβάλλεται ο βασικός μηχανισμός του ρολογιού του οργανισμού μας και βγαίνει εκτός προγράμματος με αποτέλεσμα π.χ. να καταναλώνουμε έπειτα θερμίδες την ώρα που έπρεπε να κοιμόμασταν ή να ξεκουραζόμαστε, αλλάζοντας τις συνήθειες και το ρυθμό του οργανισμού μας.

Νιώθουμε φούσκωμα
Η λογική εδώ είναι απλή: το στομάχι έχει το μέγεθος της γροθιάς και το φαγητό που βάζουμε στο πιάτο μας είναι πολύ μεγαλύτερο. Όλο αυτό το έξτρα φαγητό κάνει την κοιλιά μας να τεντώνεται πέραν του φυσικού όγκου της, που είναι περίπου 1 λίτρο. Αυτό συμβαίνει όταν τρώμε γρήγορα, όταν μασάμε τσίχλα, όταν πίνουμε αναψυκτικά και καταναλώνουμε αλμυρές τροφές, αλλά φυσικά και όταν καταναλώνουμε πολύ φαγητό. Το τσάι δυόσμου ή τζίντζερ, όπως και το νερό με λεμόνι βοηθά σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προλάβετε το «κακό».

Μας προκαλεί ερυγές (ρεψίματα)
Όταν καταναλώνουμε φαγητό, τότε αυτό αυτόματα αρχίζει να διασπάται και να απελευθερώνεται ενέργεια. Αυτό οδηγεί σε αέρια στο στομάχι και τα έντερα, ενώ κάθε φορά που καταπίνουμε κατεβαίνει κι άλλος αέρας στο στομάχι (περισσότερος όταν πίνουμε αναψυκτικά ή μπίρα με το φαγητό). Όταν τρώμε, λοιπόν, παραπάνω, συσσωρεύται αέρας στο στομάχι, ο οποίος αναπόφευκτα θα οδηγήσει στα γνωστά σε όλους μας ρεψίματα, που αποτελούν ένα φυσικό τρόπο να τον διώξουμε από τον οργανισμό μας και να ανακουφιστούμε.

Δημιουργεί εθισμό
Η υπερφαγία μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που δρουν και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με μελέτες, καθώς οι μεταβολές στοπ φαγητό δημιουργούν νευροχημικές εξαρτήσεις σε αυτόν που καταναλώνει. Το φαγητό μπορεί να απελευθερώσει την ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να συνδέσουμε το φαγητό και την υπερκατανάλωσή του με κάτι καλό κι ευχάριστο. Αν ενεργοποιηθούν από την υπερφαγία, αυτά τα νευροχημικά μοτίβα είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Προκαλεί καούρες
Το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ για να διασπάσει το φαγητό κι αν έχει να διασπάσει περισσότερη τροφή, σημαίνει ότι το περισσότερο οξύ μπορεί να ερεθίσει το εσωτερικό του στομάχου. Το στομάχι παραμένει πρησμένο όταν υπάρχουν περιέχει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ο μυς που βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, τότε, δεν κλείνει καλά, κάτι που οδηγεί την τροφή και τα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν στον οισοφάγο και να μας δημιουργούν τις γνωστές καούρες.

Μας νυστάζει
Η υπερφαγία και το πολύ φαγητό στο στομάχι οδηγεί σε κάποιου είδους βιοχημικό σοκ σε όλο το σώμα, με την αναπνοή να βαραίνει, τα όργανα του πεπτικού να εργάζονται πιο σκληρά για να αποθηκεύσουν και να μετατρέψουν το έξτρα φαγητό σε ενέργεια και το αίμα να στέλνεται μακριά από τον εγκέφαλο για να βοηθήσει τη διαδικασία. Το αίσθημα νύστας μέσα στο επόμενο μισάωρο είναι πολύ σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Φέρνει κακοσμία
Όσοι τρώνε πολύ συνήθως έχουν κακή αναπνοή και οσμή σώματος. Ο λόγος είναι ότι η υπερφαγία οδηγεί σε αυξημένο σάκχαρο του αίματος και επίπεδα χοληστερίνης που οδηγούν σε δυσλειτουργία οργάνων. Το στομάχι, το συκώτι ή τα νεφρά μπορεί να μην μπορούν να διαχειριστούν το πρόσθετο βάρος, οδηγώντας σε αυτές τις άσχημες οσμές.

Αυξάνεται η πιθανότητα διαβήτη και υψηλής χοληστερίνης
Όταν τα όργανα εργάζονται «υπερωρίες» για να χωνέψουμε την πλεονάζουσα ποσότητα φαγητού, παράγονται έξτρα ορμόνες και ένζυμα κι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τακτικά, η ενδοκρινική λειτουργία θα επηρεαστεί και πιθανόν να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο και περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό. Η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο αίματος συνήθως πάνε χέρι-χέρι με την υπερκατανάλωση φαγητού.

Δημιουργούνται δερματικά προβλήματα
Άλλο ένα αρνητικό της υπερφαγίας είναι οι μεταβολές που δημιουργεί στα επίπεδα λιπαρότητας του σώματος. Αν αυτά επηρεαστούν, τότε τα δερματικά προβλήματα δεν θα αργήσουν να έρθουν, με την ακμή να... χτυπά την πόρτα. Αποφύγετε ό,τι απορροφά το νερό από το δέρμα σας, φροντίστε να ενυδατώνεστε και μην υπερκαταναλώνετε επεξεργασμένη ζάχαρη, σύνθετους υδατάνθρακες και επεξεργασμένες τροφές εν γένει.
 ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin